Què és el Postcrossing?
L'objectiu del projecte Postcrossing és permetre que qualsevol persona pugui intercanviar postals amb persones aleatòries d'arreu del món. Això és utilitzar correu real, no correu electrònic!
És així: per cada postal que envieu, rebràs una d'un altre membre aleatori, i com més envieu, més rebràs. És així de fàcil.
Podeu conèixer llocs llunyans, diferents cultures o fins i tot practicar llengües estrangeres. Postcrossing converteix la teva bústia en una capsa plena de sorpreses!
Com va començar tot ?
El projecte Postcrossing va ser creat l'any 2005 per Paulo Magalhães com a projecte paralel quan era estudiant a Portugal. A Paulo li encanta rebre correus i postals sobretot; d'amics, familiars o de qualsevol persona del món. Trobar una postal a la bústia sempre fa el seu dia!
Sabia que més persones compartien el mateix interès, però encara no hi havia una bona manera de connectar tothom. I així va ser com va tenir la idea inicial de crear la plataforma en línia per a això que va anomenar Postcrossing. El seu objectiu: connectar persones de tot el món a través de postals, independentment del seu país, edat, gènere, raça o creences.
Després de jugar una estona amb la idea, Paulo va decidir crear el lloc web en el seu temps lliure. Amics van ajudar a provar la primera versió, Ana Campos va dissenyar el primer logotip i després de molta indecisió sobre el nom, el 14 de juliol de 2005 el Projecte Postcrossing va estar obert a tothom.
Primer servidor postcreuament
En qüestió de dies es van incorporar molts nous membres de països d'arreu del món, superant les millors expectatives de Paulo pel projecte. En aquest moment, Postcrossing encara estava allotjat en un antic ordinador domèstic amagat en un traster a casa de Paulo. Però aviat va quedar clar que el que va començar com un projecte de mascotes s'estava convertint ràpidament en una idea molt popular.
Des d'aleshores, Postcrossing ha estat en el punt de mira mediàtic d'arreu del món, des de la coneguda BBC News fins a diaris, revistes i blocs en idiomes i guions que Paulo ni tan sols pot reconèixer.
Postcrossing reuneix moltes persones, fent del món un lloc més petit i feliç, una postal a la vegada. Hi ha innombrables informes de noves amistats fetes, noves llengües apreses i nombrosos fets culturals sobre altres països que la gent va aprendre a través dels seus intercanvis en el projecte.
El que va seguir
Des dels seus primers anys, una gran comunitat mundial va començar a formar-se al voltant del projecte. Els Postcrossers van començar a organitzar trobades de Postcrossing a tot el món on es van reunir amb altres postcrossers per compartir, escriure, signar i enviar les seves postals.
Postcrossing va continuar creixent de manera constant i el febrer de 2008, el projecte va rebre un gran rentat de cara que va introduir un aspecte totalment nou, noves funcionalitats i espai per a més millores.
L'11 d'abril de 2008, Postcrossing va assolir el seu primer milió de postals intercanviades, superant totes les millors expectatives inicials. Aquestes són algunes de les fites següents:
1 milió de postals : 11 d'abril de 2008
2 milions de postals : 26 de febrer de 2009
3 milions de postals : 24 de setembre de 2009
4 milions de postals : 28 de març de 2010
5 milions de postals : 24 d'agost de 2010
10 milions de postals : 27 de gener de 2012
15 milions de postals : 31 de desembre de 2012
20 milions de postals : 29 d'octubre de 2013
25 milions de postals : 10 d'agost de 2014
30 milions de postals : 2 de juny de 2015
40 milions de postals : 13 de febrer de 2017
50 milions de postals : 27 de desembre de 2018
60 milions de postals : 24 de gener de 2021
El projecte ha contribuït o participat en causes com el terratrèmol de Sichuan (recaptant donacions), LupusCrossing , exposicions de museus , projectes escolars i molt més!
El 2010 els Little Mail Carriers van ser enviats per viatjar pel món i informar sobre el que van trobar.
L'abril de 2010, Postcrossing es va associar amb una escola de Tuvalu connectant-los amb el món a través de postals. Els alumnes van dibuixar els seus propis segells i postals que van ser enviats a tots els racons del món. Així mateix, poc després, es van omplir de salutacions des de llocs llunyans.
Per al 5è aniversari de Postcrossing, els postcrossers van ser convidats a celebrar-ho enviant fotos d'ells penjant les seves postals. La resposta va ser alhora commovedora i aclaparadora.
El 2011, els serveis postals holandesos ( PostNL ) van crear el primer segell temàtic Postcrossing . El 17 de novembre es va presentar el nou segell a Postex 2011 on es va lliurar el primer full de segell a Paulo . Van seguir molts altres segells .
A partir del 2013, Postcrossing es va associar amb Deutsche Post en una campanya de Postcards per una bona causa . Per cada postal de Postcrossing enviada des d'Alemanya al desembre, es fa una donació a una organització sense ànim de lucre. Cada any, els postcrossers es concentren per enviar postals que generen milers d'euros, contribuint a augmentar l'alfabetització, especialment entre els infants i adolescents.
El 2014 Ana va presentar Postcrossing en un esdeveniment TEDx a Porto. La millor manera d'entendre el fantàstic que és aconseguir una postal d'un desconegut és... aconseguir-ne una! Així doncs, Postcrossing va fer una crida als postcrossers d'arreu del món perquè enviessin postals per sorprendre els participants de la xerrada, i els va sorprendre!
L'any 2019, Postcrossing va organitzar la celebració del 150è aniversari de l'enviament de la primera postal, l'1 d'octubre de 1869.
Un concurs de postals va rebre milers de presentacions d'arreu del món compartint el seu entusiasme per les postals, plenes de missatges amables i reflexius. Una selecció d'algunes de les millors postals es va mostrar durant l'octubre en una exposició preparada i muntada per Postcrossing a la seu de la Unió Postal Universal a Berna, Suïssa.
Molts operadors postals, museus, biblioteques i fins i tot escoles es van unir a les celebracions amb esdeveniments i iniciatives relacionades amb postals. Alguns dels esdeveniments van ser:
58 trobades
11 exposicions de postals
8 marques de cancel·lació especials
8 tallers
6 seminaris
4 postals commemoratives emeses per oficines de correus
3 visites guiades
2 segells de correus
L'any 2020, després d'una celebració reeixida del 150è aniversari de la postal, Postcrossing, amb l'ajuda de Finepaper , va decidir llançar el Dia Mundial de la Postal cada 1 d'octubre, un dia per celebrar la postal i les connexions que comporta.
Es va organitzar un concurs de disseny de postals entre estudiants de disseny i art per crear una postal oficial per a l'esdeveniment que es va posar a disposició de tothom en aquesta data.
Enmig d'un any molt insòlit, no obstant això, el dia especial es va commemorar arreu del món , amb l'emissió de postals commemoratives, marques de cancel·lació dedicades, esdeveniments a escoles, fires de filatèlia, biblioteques, museus, descomptes a les oficines de correus i sobretot , moltes moltes postals.
Els membres de Postcrossing continuen organitzant reunions a tot el món, de vegades viatjant per tot el planeta per unir-se a altres postcrossers a les trobades . I segueixen sent creatius: fins i tot hi ha trobades en llocs inesperats com illes desertes , trens i vaixells ! Fins i tot hi ha trobades simultànies que es connecten a través d'Internet per saludar els altres.
I avui
Avui, el Projecte Postcrossing està dirigit per Paulo i Ana que hi treballen cada dia amb el preciós suport d'un petit equip que ajuda a gestionar el lloc web del projecte i el seu fòrum . Els membres també juguen un paper important a l'hora de mantenir el lloc web en funcionament, ajudant a donar suport al projecte i donant comentaris i suggeriments sobre on anar a continuació.
Per al futur, els objectius de Postcrossing són senzills: connectar el món a través de postals i portar somriures a tantes persones i països diferents com sigui possible. Feliç Postcrossing!

| Tornar |

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

|Tornar |